Şokoladın faydaları və zərəri
Şokoladın tarixi olduqca qədimdir. Təxminən 4 min əvvəl mayalılar və azteklər tərəfindən xüsusi günlərdə içilən içkinin istehsalında istifadə edilib. Coğrafi kəşflər zamanı Xristofor Kolumb şokoladı Avropaya aparıb və bununla da yayılmağa başlayıb. Astek və Mayada şokoladdan hazırlanmış içkini yalnız yüksək zümrənin üzvləri içə bilərdi. İlk günlərdə içki kimi acı bir şəkildə istehlak edilən kakao, 1700-cü illərdə ingilislərin içərisinə süd qatması ilə fərqli dad aldı.
Şokolad coğrafi kəşflərlə Avropaya və oradan bütün dünyaya yayıldı və Türkiyədə ilk yerli fabrik 1922-ci ildə Feriköydə quruldu. Bu gün bütün dünyada onlarla növ şokolad istehsal olunur.
Faydaları:
Antioksidanların yaxşı mənbəyi: Kakaolu tünd şokolad antioksidanlarla zəngindir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrələrə zərər verən oksidləşdirici stressi azalda bilər.
Ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər: Tünd şokoladın tərkibindəki flavonoidlər qan təzyiqini aşağı sala, qan damarlarını genişləndirə və qanın laxtalanmasının qarşısını ala bilər. Bu da öz növbəsində ürək sağlamlığını dəstəkləyə bilər.
Yaxşı enerji mənbəyi: Şokoladın tərkibindəki şəkər və kofein qısa müddətli enerji artımını təmin edə bilər. Buna görə də, məşqdən əvvəl və ya sıx zehni fəaliyyətlər zamanı enerji verən bir qəlyanaltı ola bilər.
Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra bilər: Şokolad beyində endorfin və serotonin kimi "xoşbəxtlik hormonlarının" ifrazını artıra bilər. Bu səbəbdən bir çox insan şokoladın əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir etdiyini bildirir.
Zərərləri:
Yüksək kalorili və şəkər tərkibi: Şokolad yüksək kalorili olduğundan və çox vaxt şəkərlə tatlandırıldığından, həddindən artıq istehlak kilo almağa və diabet riskini artıra bilər.
Allergiya və dözümsüzlük riski: Bəzi insanlarda şokolad və ya süd və qoz-fındıq kimi inqrediyentlərə qarşı allergik və ya dözümsüzlük reaksiyası ola bilər.
Kofein tərkibi: Xüsusilə tünd şokoladda olan kofein yuxu problemlərinə və ya əsəbilik hisslərinə səbəb ola bilər.
Nikel tərkibi: Bəzi şokolad markalarında az miqdarda nikel ola bilər. Nikel allergiyası olan insanlarda dəri reaksiyalarına səbəb ola bilər.
Niyə şokolad istehlak edirik?
Şokolad istehlakının bir çox səbəbi var. Bu səbəblər arasında xroniki, psixoloji və ya dövri problemlər ola bilər. Məsələn, qadınlar xüsusilə aybaşı zamanı şirniyyat, xüsusən şokolad yemək istəyirlər. Şokoladda olan bioaktiv qida komponentləri və maqnezium bədənimizdəki xoşbəxtlik hormonu olan serotonini artırır.
Şokoladın faydaları
Bənzərsiz qoxusu və ətri ilə şokolad dünyanın hər yerində sevilən qidadır. Əlbəttə, çoxlu şokolad yemək insana zərər verə bilər. Bəs şokoladın bizim üçün faydaları nələrdir? Onları təqdim edirik.
1. Ürək
Bəzi araşdırmalara görə, şokoladda olan bəzi maddələr ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir.
2. Qan təzyiqi və xolesterol
Tünd şokoladın müntəzəm istifadəsi qan təzyiqini tənzimləyir və xolesterolu azaltmağa kömək edir.
3. Qan şəkəri
Xüsusilə tünd şokolad qan şəkərini yavaş-yavaş tənzimləməsi baxımından faydalıdır.
4. Ruhi sağlamlıq
Şokolad xoşbəxtlik hormonunu ifraz etdiyi üçün əvvəl də qeyd etdiyimiz kimi sevincimizi artırır.
5. Təzyiq
Şokoladın sağlamlığımıza bir digər təsiri də yüksək təzyiqi aşağı salmasıdır.
Şokoladın zərərləri
Həddən artıq şokolad yemək zərərlidir. Şokoladın zərərlərini təqdim edirik.
1. Sümüklər
Hər gün şokolad istehlak etmək, xüsusilə qadınların sümüklərinin zəifləməsinə və müqavimətinin azalmasına səbəb olur.
2. Artıq çəki
Şokoladdakı yağlar kökəlməyimizə şərait yaradır. Bu səbəbdən formada qalmağa çalışanlar az şokolad yeməlidir.
3. Ürək
Çoxlu şokolad istifadəsi ürəyimizə zərər verə bilər.
Ümumi halda desək, şokoladdan qədərincə istifadə etmək məsləhətdir.
[xeberdarliq]