Ömrü uzatmağın asan yolu
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) nümayəndələri ömrü uzatmaq üçün asan bir yol tapıblar. Ekspertlər əmindirlər ki, insan sağlamlığı və onun ömrünün uzunluğu qidalanmadan çox asılıdır.
Keyfiyyətli və sağlam həyat üçün ən vacib amillərdən biri balanslı və düzgün qidalanmadır.
Təcrübə gedişində yapon alimləri onlara öz masalarında müxtəlif 133 ərzağın və alkoqolsuz içkilərin 5 il ərzində olmasının tezliyini qiymətləndirməyi təklif ediblər.
1. Günə səhər yeməyi ilə başlayın
Uzun yuxu müddətindən sonra günə yaxşı səhər yeməyi ilə başlamaq bədənimizə gün ərzində ehtiyac duyduğu enerjini verir. Tam buğda unu, qatıq-meyvə, müsli, südlü yulaf ezmesi və ya diyetisyeninizin tövsiyə etdiyi tost səhər yeməyi üçün yaxşı menyudur.
2. Hərəkətinizi artırın
Gündəlik fiziki fəaliyyətləriniz arasında 30 dəqiqə. İdmana vaxt ayırmaq heç də çətin deyil. Televizora baxarkən və ya ev tapşırığını edərkən hər saat 10 dəqiqə ayrıb məşq edə bilərsiniz. Dostunuzu görmək üçün mikroavtobus və ya taksidən istifadə etmək əvəzinə, piyada, velosiped sürməklə və ya qaçmaqla müəyyən məsafəni qət edə bilərsiniz. Liftdən istifadə etmək əvəzinə pilləkənlərə qalxa bilərsiniz.
3. Qida seçimlərinizi balanslaşdırın
Hamburger, kartof qızartması və dondurmadan imtina edə bilmirsinizsə, bu qidaları nə qədər tez-tez yediyinizi yoxlayın. Çünki vücudunuz həmçinin Vitamin A-C, dəmir və kalsium kimi müxtəlif qidalardan zülal, karbohidrat, yağ və müxtəlif vitamin və minerallar almalıdır.
4. Daha çox tam qida, meyvə və tərəvəz yeyin
Bu qidalar sizə enerji verməklə yanaşı vitaminlər, minerallar və lif ehtiva edir. Tam buğda unu çörəyinə ağ çörəyə üstünlük verin. Makaron tam buğdalı düyü taxıl qrupuna aiddir.
5. Yuxu vaxtlarına fikir verin
Hormonların bədəninizdə düzgün işləməsi üçün yuxu saatlarına fikir vermək lazımdır. Yuxu insan həyatının ən vacib funksiyalarından biridir. Yaxşı yuxu gün ərzində insanın həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Ən tez saat 07:00-da qalxıb ən geci 23:30-da yatmalıyıq. Gec oyansaq, həzm sistemimiz yaxşı işləməyəcək və depressiya hormonları işə düşdüyü üçün özümüzü pis hiss edəcəyik.
Tədqiqat göstərib ki, qida müxtəlifliyi ölüm riskini azaldır və qadınlarda kişilərdən daha çox özünü büruzə verir. Kişilərin rasionunda meyvə və tərəvəzin müxtəlifliyi ömrün uzun olmasına daha çox təsir edir. Amma kişilərin rasionunda ətin üstünlük təşkil etməsi ölüm riskinin artmasına gətirib çıxarır. Qadınlara isə müxtəlif soya məhsullarından daha çox istifadə etmək tövsiyə edilir.
e-tibb.az