Limonlu su, xiyar suyu, nanə çayı! Mədə qazını aradan qaldıran vasitələr

Xüsusilə qida rasionumuzda etdiyimiz dəyişikliklərdən sonra şişkinlik və mədə qazı daha da narahatedici ola bilər. Lobya, armud, brokoli, göbələk, süd, taxıl bitkiləri və alma şişkinlik, gəyirmə və qarın ağrısına səbəb ola bilən köpə yol aça bilər.

1- Sürətli gəzintilərə çıxın

Sürətli gəzinti

Həzmsizlik və şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün fiziki fəaliyyət vacibdir. Həzmi asanlaşdırmaq üçün gəzməyə cəhd edə bilərsiniz. Daimi gəzinti bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirməyə və qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.

2- Qarın masajı etməyə çalışın

Qarın masajı

Şişkinliyi və həzmsizliyi aradan qaldırmaq üçün müxtəlif masaj üsullarını sınaya bilərsiniz. Şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün əlinizi sağ ombanıza qoyun və saat istiqamətində ovun. Masajı qarnınızın geniş bir sahəsinə yayaraq və döş qəfəsinə doğru təkrarlamağa davam edin. Masaj zamanı şiddətli ağrı hiss etməyə başlasanız, bir mütəxəssislə məsləhətləşin.

3- Qazlı içkilərə yox!

Qazlı içkilərə yox

Adətən ağır yeməklərdən sonra həzmsizliyi aradan qaldırmaq üçün verilən qazlı içkilər əslində mədəyə xeyirdən çox zərər verə bilər. Qazlı içkilər həddindən artıq içildikdə mədə qazı daha da artır. Bu, şişkinliyə, hərəkətin məhdudlaşdırılmasına və həzm problemlərinə yol aça bilər. Qazlı içkilər əvəzinə, şişkinliyi aradan qaldıracaq limonlu su, xiyar suyu və ya nanə çayı kimi sağlam alternativlərə üstünlük verin.

4- Duzu az istifadə edin

Duzdan az istifadə

Qidalarda duzun miqdarı sağlamlığınız üçün təhlükə yaratmayacaq səviyyədə olmalıdır. Həddindən artıq duz istehlakı orqanizmdə ödem və mədəni narahat edən mənfi amillərə səbəb olur. Buna şişkinliyin ilkin mərhələsi də deyilə bilər. Həzm problemlərinin və müxtəlif mədə xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün duzun istifadəsini məhdudlaşdırmaq lazımdır.

5- Qaza səbəb ola biləcək qidalardan uzaq durun

Qaza səbəb ola biləcək qidalar

Süfrələrimizdən əskik etmədiyimiz və sağlamlıq üçün faydalı olan bəzi qidalar yeməkdən sonra mədədə həzmsizliyə səbəb ola bilər. Paxla, turp, mərcimək və alma kimi qidalar aşırı həddə yeyildikdə şişkinliyə yol aça bilər.

Yazar: İlk yazar