Hamilə qadınlar necə qidalanmalıdır?

Hamiləlik dövründə qidalanma ana bətnindəki körpənin inkişafı baxımından olduqca vacibdir. Uşaq dünyaya gəldikdən sonra onun keçirdiyi xəstəliklərin və ya inkişaf etməməsinin 90% səbəbi ananın düzgün qidalanmamasıdır. Buna görə körpəsinin sağlamlığı və inkişaf müddətini düşünən analar qidalanmalarına diqqət yetirməlidirlər.

Hamilə qadınların qidalanması sağlam bir körpə dünyaya gətirmək üçün çox vacib şərtdir. Çünki bətnində başqa bir həyat daşıyan qadınlar yalnız özləri üçün deyil, körpələri üçün də qidalanmalı və inkişaf proseslərini dəstəkləməlidirlər. Hamiləlikdə istehlak edilən kalori miqdarı normal qidalanma müddətindən çoxdur. Hamiləlikdə istehlak edilən kalori miqdarı normal qidalanma müddətindən çoxdur. Bu səbəbdən protein karbohidrat nisbətlərində bir artımolmalı və ana daha çox protein istifadə etməlidir. Xüsusilə süd məhsulları körpənin sümük inkişafı üçün vacibdir. Hamilə qadınlar mütləq balıq istehlak etməli və vitamin itkisinin qarşısını almaq üçün meyvələrə üstünlük verməlidirlər. Hamiləliyin ilk aylarında ürək bulanması olan qadınlar heç bir şey yemək istəmədikləri üçün yorğun olurlar.

Hamilə qadın yemək yeyir

Hamiləliyin 4-cü ayında bulantı keçir və buna görə xüsusən səhər yeməyinə əhəmiyyət verilməlidir. Quru meyvələr, tərəvəzlər istifadə olunmalıdır. Bu cür qidalar qan əmələ gətirir və körpənin inkişafını təmin edir.

Hamilə qadın salat yeyir

Hamilə qadınların hamiləlik prosesinin sağlam olması üçün balanslı və qidalı bir pəhriz izləməlidir. Hamiləlik dövründə nəzərə alınmalı olan bəzi qidalanma məsləhətləri:

Balanslı Qidalanma: Hər gün müxtəlif qida qruplarından adekvat miqdarda istehlak etmək vacibdir. Zülal, karbohidrat, sağlam yağlar, lif, vitamin və minerallarla zəngin qidalara diqqət yetirməlisiniz. Meyvə, tərəvəz, tam taxıl, süd məhsulları, ət, balıq, paxlalılar, sağlam yağlar (zeytun yağı, avokado, qoz yağı kimi) kimi qidaları ehtiva edən balanslaşdırılmış pəhriz seçin.

Folat və Dəmir qəbulu: Fol turşusu hamiləlikdən əvvəl və hamiləlik dövründə vacib bir qidadır. Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, sitrus meyvələri, qoz-fındıq, paxlalılar və tam taxıl kimi qidalar fol turşusu ilə zəngindir. Eyni zamanda dəmirlə zəngin qidaların (qırmızı ət, toyuq, balıq, quru meyvələr, tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər) istehlakı qan həcmini artırmağa və anemiya riskini azaltmağa kömək edəcək.

Kalsium və D vitamini: Sümük sağlamlığı üçün körpənizin kalsium və D vitamini qəbuluna diqqət edin. Süd, qatıq, pendir, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, badam, küncüt, D vitamini ilə zəngin qidalar kimi mənbələrdən kifayət qədər almaq vacibdir.

Maye qəbulu: Hamiləlik dövründə kifayət qədər su içmək vacibdir. Gündə ən az 8-10 stəkan su içməyə çalışın. Su bədəninizin maye balansını qoruyur, həzm problemlərini aradan qaldırır və sidik yolları infeksiyası riskini azaldır.

[xeberdarliq]

Hamiləliklə əlaqəli digər məqalələrimiz:

Yazar: İlk yazar