Qəbizliyi aradan qaldıran qidalar

Qəbizlik bağırsaq hərəkətlərinin ləngiməsi və tutulmasına səbəb olur. Bu problem bir çox insanda var. Bəzi insanlarda xroniki olsa da, bəzilərində düzgün olmayan qidalanma səbəbindən yaranır. Qəbizliyi bəzi qidalarla, çoxlu su içməklə, idman etməklə aradan qaldırmaq mümkündür.

Qəbizlik bağırsaq hərəkətlərinin yavaşlaması nəticəsində ortaya çıxan ümumi bir problemdir. Nəticədə çıxan nəcis çox sərt və ya çox kiçik ola bilər. Tualetdən istifadə edərkən gərginlik hissi də var. Qəbizlik həftədə üç dəfədən az defekasiya ehtiyacıdır. Qəbizlik bəzi dərmanların yan təsirləri nəticəsində yarana bilər və ya pəhrizdən asılı olaraq baş verə bilər. Bundan əlavə, həzm sisteminə təsir edən bəzi xəstəliklər də qəbizliyə səbəb ola bilər. Qəbizlik hər insanda baş verə bilən bir vəziyyət olsa da, xüsusilə tualetə gedəndə nəcisdə və ya tualet kağızında qan olması, qızdırma, arıqlama və ya yorğunluqla müşayiət olunması onun ciddi problem ola biləcəyindən xəbər verir.

Qəbizliyin qarşısını almaq üçün evdə tətbiq oluna biləcək bəzi üsullar var. Meyvə, tərəvəz, gavalı suyu və taxıl kimi liflə zəngin qidaları istehlak etmək faydalıdır. Bol su və maye içmək də vacibdir. Tualetə ehtiyac duyulduqda heç gözləmədən tualetə getmək mütləqdir. Bunlardan başqa işlətmə təsiri olan dərmanlar da bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirir və qəbizliyə son qoyur. Qəbizliyin müalicəsində istifadə olunan lavmanlar, şamlar və ya həblər, həmçinin işlətmə təsiri olan tozlar və ya şərbətlər var.

Hamilə qadınlarda qəbizliyə nə səbəb olur və qəbizliyə nə xeyirdir?

Hamilə qadınlarda qəbizlik xüsusilə son trimestrdə ümumi bir problemdir. Hamiləlik dövründə dövriyyədə progestogen hormonunun artması, uşaqlığın böyüməsi və yoğun bağırsaqla yerdəyişməsi, hərəkətliliyin azalması və dəmiri gücləndirən dərmanların istifadəsi qəbizlik riskini artırır. Hamilə qadınlarda qəbizlik adətən bağırsaq hərəkətlərinin azalması deyil, sərt nəcis şəklində özünü göstərir. Hamiləlik dövründə körpəyə və anaya zərər verməmək üçün dərmanların istifadəsinə diqqət yetirilməlidir. Həkimlər adətən hamiləlik zamanı qəbizliyə nəyin yaxşı olduğunu soruşan xəstələrə qidalanma ilə bağlı məsləhətlər verirlər. Hamilə qadınlarda qəbizlik, hemoroid (hemoroid) xəstəliyinə səbəb ola biləcəyi üçün diqqətli olmaq lazımdır. Buna görə də liflə zəngin qidalarla qidalanma ana sağlamlığı üçün çox vacibdir.

1. Limon

Limon

Limon qəbizlikdə həzm sistemini stimullaşdırır və hərəkətə gətirir. Çayınızda limondan istifadə edə və səhərlər limonlu su içə bilərsiniz.

2. Şüyüd

Şüyüd

Şüyüd düz əzələ hərəkətlərini sürətləndirərək şişlik və qəbizliyi aradan qaldırır. Şüyüd çayı içə bilərsiniz, ancaq çox içməməyiniz məsləhətdir.

3. Əncir

Əncir

Əncir liflə zəngin meyvədir. Əncir xroniki qəbizlik üçün faydalı bir qidadır.

4. Alça

Alça

Səhərlər acqarına alça yemək qəbizliyi aradan qaldırmağa kömək edər. Alçanı quru və yaş halda yeyə bilərsiniz.

5. Üzüm

Üzüm

Üzüm lifli meyvədir. Buna görə üzüm yemək vacibdir. Bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirir və qəbizliyin qarşısını alır.

6. İspanaq

İspanaq

Yaşıl tərəvəzlər həmişə həzm sistemini tənzimləyir. Xüsusilə ispanaq istehlakı bu problemin həll yoludur. Sulu yemək kimi bişmiş ispanaq yeyilməsi qəbizliyin qarşısını alma xüsusiyyətinə malikdir.

7. Kəklikotu ilə zeytun

Kəklikotu ilə zeytun

Zeytunun üzərinə kəklikotu və zeytun yağı əlavə edin və buğda çörəyi ilə yeyin. Bu, qəbizliyi aradan qaldırır.

8. Su

Su süzülür

Hər gün ən azı 10 stəkan su için. Su bağırsaqları işlədir və qəbizliyin qarşısını alır.

9. Lifli qidalar

Lifli qidalar

Gavalı, ərik, banan, üzüm, avokado, çuğundur, ispanaq, pırasa, kələm, kərəviz, quşüzümü, kətan toxumu və paxlalıların istehlakı bağırsaqları işlədir və hərəkətə gətirir. Sıxıb suyunu içə və ya çiy halda yeyə bilərsiniz.

[xeberdarliq]

Yazar: İlk yazar