Qida zəhərlənməsi nədir? - Zəhərlənmə əlamətləri və müalicəsi
Tərkibində bakteriya, parazit və virus olan xarab olmuş qidalar qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Açıqda qalan və müddəti keçmiş qida yedikdə ishal, qusma, ürək bulanması, qarın ağrısı yaranarsa, bu, qida zəhərlənməsinin əlamətidir.
Qida zəhərlənməsi haqqında məlumat
Qida zəhərlənməsi ən çox uşaqlar və qocalar üçün təhlükəlidir. Uşaqların və yaşlı insanların bədənində su səviyyəsinin az olması durumun ciddiyətini artırır. Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzinin hesabatına əsasən, hər il dünyada 76 milyon insan qida zəhərlənməsindən əziyyət çəkir və 5 min insan həyatını itirir.
Qida zəhərlənməsinin səbəbləri
Qida zəhərlənməsi əlamətlərinin orta çıxmasının müddəti insandan-insana dəyişir. Xarab olmuş qidadan nə qədər yeyilməsi də vacib məqamdır. Qida zəhərlənməsində simptomlar bəzən 2 saat, bəzənsə 1-3 gün sonra özünü biruzə verir. Qusma varsa və nəcisdə qan görülürsə, ən qısa müddətdə həkimə müraciət edilməlidir.
- Ürək bulanması və mədə krampları
- Qusma
- İshal
- Nəcisdə qan
- Hərarət
- Əzələ ağrıları
- Yorğunluq
Qida zəhərlənməsi zamanı nə etmək lazımdır?
İlk növbədə bol maye içilməlidir. Beləliklə, bədənin itirdiyi mayeni təmin etmək çox vacibdir. Meyvə şirələri tərkibinə görə maye qəbulu üçün tövsiyə edilmir. Hipertoniya xəstələri istisna olmaqla duzlu ayran tövsiyə olunur. Xəstə qusmalıdır. Həkim tövsiyəsi xaricində dərman istifadə edilməməlidir.
Qida zəhərlənməsinin müalicəsi
Qida zəhərlənməsi müalicələrində ilk növbədə bədəndən xaric olunan su bol maye istehlakı ilə təmin edilməlidir. Qida zəhərlənməsində 2-3 gündən çox davam edən simptomlar üçün həkimə müraciət edilməlidir. Antibiotik müalicəsi qida zəhərlənməsində hər zaman adekvat və uyğun bir müalicə üsulu deyil. Bakteriylar bağırsaqda qalarsa, antibiotiklər bu bakteriyaların yayılmasına səbəb olacaq.
Qida zəhərlənməsi zamanı görüləcək tədbirlər
Çiy və bişmiş ətlər arasındakı təmasın qarşısı alınmalıdır. Artıq qalan yeməklər qapağı bağlı vəziyyətdə soyuducuda saxlanılmalıdır. Çöldə qalan yeməklər qızdırılıb bişirilməlidir.
Hazır qida alarkən son istifadə tarixi yoxlanılmalıdır.
Rəngi və qoxusu dəyişmiş qidalardan istifadə eməyin.
Alınan tərəvəz və meyvələr yaxşı yuyulmalıdır. Lazım gələrsə, sirkəli suya qoyulmalı və yenidən yuyulmalıdır.
Süd və süd məhsullarını soyuducuda və ya soyuq yerlərdə saxlayın.
Mənşəyi bilinməyən suları içməyin.
Qida zəhərlənməsi zamanı istifadə olunan qidalar
- Qatıq
- Kəklikotu çayı
- Nanə çayı
- Zəncəfil çayı
- Sarımsaq
1. Qatıq
Süd turşusu bakteriyası olan fermentləşdirilmiş süd məhsuludur. Günəş yanıqlarının aradan qaldırılmasında da effektiv rol oynayır. Qatıq qida zəhərlənməsi üçün faydalı olan qidalar arasındadır.
2. Kəklikotu çayı
Kəklikotu çayı dadı ilə məşhur olan çay növüdür. Kəklikotu çayı bir çox xəstəliyin müalicəsində istifadə olunur. Kəklikotu çayının quru və təzə olmaqla iki hazırlanma növü var. Bu çay qida zəhərlənməsinin qarşısını alır.
3. Nanə çayı
Nanə suyu və qurudulmuş yarpaqları müxtəlif sağlamlıq problemlərini aradan qaldırmaq üçün istifadə olunan qidalar arasındadır. Nanə çayı həm də qida zəhərlənməsi zamanı yaxşı təsir göstərir.
4. Zəncəfil çayı
Bir çox xəstəliyin dərmanı olan zəncəfil qida zəhərlənməsi zamanı da müsbət təsir edir. Qida zəhərlənməsi baş verərsə, zəncəfil çayı içmək lazımdır.
5. Sarımsaq
Qoxusu əksər insanlar tərəfindən sevilməyən sarımsaq bir çox xəstəliyin düşməni hesab olunur. Qida zəhərlənməsi də daxil olmaqla bir çox sağlamlıq probleminin dərmanıdır.
[xeberdarliq]